DOMOWY KEBAB

DOMOWY KEBAB
 Ostatnio mieliśmy ochotę na kebab, a w miejscu, w którym byliśmy nie ma ani jednej budki z tym specjałem. Postanowiliśmy zrobić danie na wzór kebabu. Nie trzeba trzymać się sztywno przepisu, możecie pobawić się dodatkami. 

 Potrawę wykonała moja Mama, Ewa. 

 Przepis ze zdjęciami krok po kroku. 
Reklama

 Składniki:

  • dwie piersi z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • ciabatty lub inne pieczywo
  • pomidory
  • cebula (biała lub czerwona)
  • ogórki świeże lub kiszone
  • biała lub czerwona kapusta (ćwiartka główki wystarczy)
  • marchewka (jedna lub dwie sztuki) 
  • koperek (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • ketchup (opcjonalnie)
  • gęsty sos czosnkowy (przepis

Reklama
Wykonanie:

 1. Mięso pokrój na małe kawałki i natrzyj przyprawą gyros. Wstaw do lodówki na kilka godzin. 


 2. Podsmaż mięso na niewielkiej ilości tłuszczu (można też użyć patelni grillowej). 

Reklama
 3. Pieczywo podgrzaliśmy w maszynie do panini. 


 4. Poszatkowaną kapustę (wcześniej ją sparzyliśmy i wystudziliśmy) wymieszałam z marchewką przetartą na tarce o grubych oczkach i doprawiłam niewielką ilością soli i pieprzu. Dodałam też odrobinę koperku. 
Reklama
 5. W bułce zrób kieszonkę i przełóż do niej surówkę, ogórki pokrojone w plastry, pomidory i cebulę pokrojoną w piórka. 


 6. Włóż do kieszonki kawałki mięsa. 


 7. Dodaj więcej warzyw i polej sosem czosnkowym lub ketchupem (albo tym i tym ;) ). 
Reklama

Reklama
 Smacznego :)