Ostatnio mieliśmy ochotę na kebab, a w miejscu, w którym byliśmy nie ma ani jednej budki z tym specjałem. Postanowiliśmy zrobić danie na wzór kebabu. Nie trzeba trzymać się sztywno przepisu, możecie pobawić się dodatkami.
Potrawę wykonała moja Mama, Ewa.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku.
- dwie piersi z kurczaka
- przyprawa gyros
- ciabatty lub inne pieczywo
- pomidory
- cebula (biała lub czerwona)
- ogórki świeże lub kiszone
- biała lub czerwona kapusta (ćwiartka główki wystarczy)
- marchewka (jedna lub dwie sztuki)
- koperek (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- ketchup (opcjonalnie)
- gęsty sos czosnkowy (przepis)
Wykonanie:
1. Mięso pokrój na małe kawałki i natrzyj przyprawą gyros. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
2. Podsmaż mięso na niewielkiej ilości tłuszczu (można też użyć patelni grillowej).
3. Pieczywo podgrzaliśmy w maszynie do panini.
4. Poszatkowaną kapustę (wcześniej ją sparzyliśmy i wystudziliśmy) wymieszałam z marchewką przetartą na tarce o grubych oczkach i doprawiłam niewielką ilością soli i pieprzu. Dodałam też odrobinę koperku.
5. W bułce zrób kieszonkę i przełóż do niej surówkę, ogórki pokrojone w plastry, pomidory i cebulę pokrojoną w piórka.
6. Włóż do kieszonki kawałki mięsa.
7. Dodaj więcej warzyw i polej
sosem czosnkowym lub ketchupem (albo tym i tym ;) ).
Smacznego :)