Domowy kebab, w domowym chlebie pita, czyli fast food w wersji light i slow. Użyłam gotowej przyprawy do gyrosa, bo stwierdziłam, że nie ma sensu wymyślać koła od nowa. Ale następnym razem posilę się o własny mix przypraw. A następny raz z domowym kebabem będzie z pewnością, bo lubimy takie przysmaki. Chlebki pita są dość proste w wykonaniu, ja zrobiłam większe placki, żeby przekroić je później na pół. Z przepisu wyszło 5 chlebków. Upiekłam je dzień wcześniej i przechowywałam w woreczku.
Domowy kebab w chlebku pita
Przepis
Porcji: 4
Składniki
Chlebki:
- 300 g maki typ 650
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 g suszonych drożdży
- 200 ml letniej wody (ok 3/4 szklanki)
Mięso:
- 8 sporych nóżek z kurczaka
- 3 łyżeczki przyprawy do kebabu/gyrosa
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
Sos:
- 1 1/2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżki czosnku suszonego
- sól i pieprz do smaku
Warzywa:
- 1 pomidor
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 czerwona cebula
- kawałek ogórka
Przygotowanie
Chlebki:
W misce wymieszaj mąkę, sól i drożdże, dolewaj po trochu wodę, mieszając drewnianą łyżką.
Gdy dodasz wszystkie składniki zacznij wyrabiać ręką (ok 5 minut). Z ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 2 h do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto podziel na 5 części, uformuj kule, a następnie rozwałkuj na placki, na blacie oprószonym mąką.
Rozwałkowane placki odstaw jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni (z blachą w środku).
Placki układaj na papierze do pieczenia, a następnie na blasze (odwrotnie niż wyrastały, czyli dół, ma być na górze).
Piecz 8 – 10 minut (zobaczysz jak piekarniku pięknie rosną i napowietrzają się). Wyjmij i podobnie piecz pozostałe.
Po wyjęciu z piekarnika można je ułożyć na sobie, by lekko zmiękły.
Przekrój na pół i nadziewaj. Jeśli, któreś nie wyrosły tak ładnie, wystarczy po przekrojeniu rozdzielić palcami ścianki pieczywa.
Chlebki przechowywane w woreczku też miękną, wystarczy je później lekko podgrzać i są gotowe do jedzenia.
Mięso:
Piekarnik nagrzej do 190 stopni.
Nóżki posyp z każdej strony przyprawą (2 łyżeczki), ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj i piecz ok 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij mięso z piekarnika, zdejmij skórę, widelcem oddziel mięso od kości, lekko je poszarp i przełóż z powrotem do naczynia.
Dodaj ketchup, pozostałą 1 łyżeczkę przyprawy do gyrosa, paprykę wędzoną i wszystko wymieszaj w sosie, który powstał podczas pieczenia, podlej odrobiną wody. Przykryj i wstaw do piekarnika schłodzonego do 170 stopni na jeszcze 25 minut.
W tym czasie pokrój warzywa i przygotuj sos.
Wyjmij mięso z piekarnika, porozdzielaj chlebki, jeśli były zrobione wcześniej podgrzej na suchej patelni, do każdego wsadź po garści kapusty pekińskiej, łyżce sosu, pozostałe warzywa, a na sam koniec mięso.
Podawaj od razu.
Smacznego!