Oto mój pierwszy domowy kebab. Po prostu niebo w gębie! jestem z siebie bardzo dumna. Domowy kebab robi się dosłownie w 45 minut, a efekt jest murowany!
SKŁADNIKI (6 sztuk):
- Ciasto:
- 500 g mąki
- 50 g drożdży świeżych
- 250 ml wody ciepłej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru kryształ
- Sos Mieszany:
- 3-4 czubate łyżki majonezu
- 4 czubate łyżki ketchupu łagodnego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 szczypty pieprzu czarnego
- Sos Pikantny:
- 100-150 ml ketchupu łagodnego
- 1/2 ostrej papryczki chili świeżej
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- kropla sosu tabasco
- Sos Czosnkowy:
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- 3-4 łyżki majonezu
- 2 szczypty cukru kryształ
- 2 szczypty pieprzu czarnego
- szczypta soli
- Mięso:
- 400 g piersi z kurczaka
- 2-3 łyżki przyprawy gyros
- olej do smażenia
- Dodatki:
- 5-6 liści kapusty pekińskiej
- 2-3 pomidory
- duży ogórek gruntowy
- 2-3 ogórki konserwowe
- czerwona cebula
WYKONANIE:
- Mąkę, sól oraz wodę z rozpuszczonymi drożdżami i olejem wyrobić na ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto podzielić na 6 dużych lub 8 małych kawałków. Uformować okrągłe placki.
- Piec przez ok. 7 minut w temperaturze 220°C.
- Piersi z kurczaka pokroić w grubą kostkę, doprawić przyprawą gyros i usmażyć na patelni na oleju.
- Składniki na sosy wymieszać w osobnych miseczkach id odstawić na 15 minut, żeby smaki się przegryzły.
- Składniki na kebab: kapustę pekińską, pomidory, ogórek świeży, ogórki konserwowe i cebulę pokroić według uznania.
- Gorące pide rozkroić. Nakładać do środka ciepłe mięso z kurczaka rozdrobnione na mniejsze kawałki, sosy i pokrojone warzywa.