Manhattan - koktajl z whiskey (bourbon) i wermutu z shrubem

2023-05-01 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Manhattan - koktajl z whiskey (bourbon) i wermutu z shrubem
Przepis na ten znany na całym świecie koktajl alkoholowy z whiskey (bourbon), wermutu i shandy pochodzi z końca XIX wieku z baru w Nowym Jorku o nazwie Manhattan. Co ciekawe, koktajl został wymyślony na przyjęciu zorganizowanym przez matkę Winstona Churchilla.Obecnie przepis na koktajl różni się dość znacznie, podobnie jak metoda jego przyrządzania - niektórzy wolą go ubijać trzepaczką, a inni po prostu mieszać.W rzeczywistości większość barmanów na całym świecie uwielbia eksperymentować z tym koktajlem i odkrywać nowe smaki.

Składniki

    •  amerykańska whiskey (Bourbon): 60 mililitrów
    •  słodki wermut: 30 mililitrów
    •  Angostura Bitters: 2-3 krople
    •  wisienka koktajlowa (do przybrania koktajlu)
    •  kostki lodu

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Najpierw wlej wszystkie powyższe składniki (oprócz wiśni koktajlowych) do szklanki miksującej z dużą ilością kostek lodu.
  2. 2. Dobrze wymieszać i przecedzić do kieliszka koktajlowego.
  3. 3. Udekorować wisienką koktajlową i podawać. Smacznego!