Rolada tiramisu z kremem stracciatella

2024-11-27 Autor przepisu Rafał Tynkiewicz - kuchniabrodacza_1985

Rolada tiramisu z kremem stracciatella
Rolada Tiramisu z Kremem Stracciatella to wyjątkowe połączenie klasycznego włoskiego deseru z delikatnym kremem stracciatella. Lekki biszkopt nasączony aromatyczną kawą, wypełniony kremem z serka mascarpone, śmietany i kawałków gorzkiej czekolady, tworzy deser, który zachwyci każdego miłośnika słodkości. Idealna propozycja na rodzinne spotkania czy eleganckie przyjęcia.

Alternatywy składników

  • Mąka pszenna: Można zastąpić mąką orkiszową dla delikatnie orzechowego smaku.
  • Mascarpone: W razie potrzeby można użyć serka śmietankowego, jednak smak będzie nieco inny.
  • Śmietana 36%: Można użyć śmietany 30%, jednak krem może być mniej sztywny.
  • Gorzka czekolada: Można zastąpić mleczną czekoladą dla słodszego smaku.
  • Kawa rozpuszczalna: Można użyć kawy zbożowej (np. Inki) dla łagodniejszego aromatu.

Wskazówki dotyczące przepisu

  • Aby biszkopt nie pękał podczas zwijania, należy go zwinąć jeszcze ciepły razem ze ściereczką i pozostawić do ostygnięcia.
  • Krem stracciatella można wzbogacić o kilka kropli likieru kawowego lub amaretto dla głębszego smaku.
  • Przed podaniem warto schłodzić roladę w lodówce przez kilka godzin, aby smaki się przegryzły.

Kalorie

  • Całkowita liczba kalorii: około 3200 kcal
  • Kalorie na porcję (1/8 rolady): około 400 kcal 

Składniki

    • Jajka: 4 sztuki
    • Sól: szczypta
    • Cukier: 100 g
    • Mąka pszenna: 100 g
    • Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
    • Serek mascarpone: 200 g
    • Śmietana 36%: 200 ml
    • Mleko skondensowane słodzone: 50 g
    • Gorzka czekolada: 100 g
    • Kakao: do posypania
    • Kawa rozpuszczalna: 2 łyżki
    • Wrzątek: 100 ml 

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Przygotowanie biszkoptu: Oddziel żółtka od białek.
  2. 2. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  3. 3. Stopniowo dodawaj cukier, ciągle ubijając, aż masa będzie lśniąca.
  4. 4. Dodaj żółtka oraz ekstrakt waniliowy, delikatnie miksując na niskich obrotach.
  5. 5. Przesiej mąkę i delikatnie wmieszaj ją do masy jajecznej za pomocą szpatułki.
  6. 6. Wylej ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj powierzchnię.
  7. 7. Piecz w temperaturze 200°C przez około 10 minut, aż biszkopt lekko się zarumieni.
  8. 8. Po upieczeniu wyjmij biszkopt, przełóż na ściereczkę, przykryj drugą ściereczką i pozostaw do ostygnięcia.
  9. 9. Przygotowanie kremu stracciatella: Zaparz kawę, rozpuszczając 2 łyżki kawy rozpuszczalnej w 100 ml wrzątku, odstaw do ostygnięcia.
  10. 10. Mascarpone ubij z śmietaną i mlekiem skondensowanym na gładki krem.
  11. 11. Gorzką czekoladę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i delikatnie wmieszaj do kremu.
  12. 12. Składanie rolady: Ostudzoną kawą nasącz biszkopt, równomiernie rozprowadzając płyn.
  13. 13. Na nasączonym biszkopcie rozsmaruj przygotowany krem stracciatella, pozostawiając około 2 cm wolnego brzegu.
  14. 14. Delikatnie zwiń biszkopt w roladę, zaczynając od krótszego boku, pomagając sobie ściereczką.
  15. 15. Roladę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aby stężała.
  16. 16. Dekoracja: Przed podaniem posyp roladę kakao, używając sitka dla równomiernego rozprowadzenia.
  17. 17. Roladę pokrój na plastry i serwuj schłodzoną.
Recepto autorius kuchniabrodacza_1985