Przepis na świąteczny piernik dojrzewający 2 tygodnie

2020-02-24 Autor przepisu Worldrecipes.pl

Przepis na świąteczny piernik dojrzewający 2 tygodnie
Słodki i pyszne piernik, wspaniałe pasuje je święta. Wspaniała kombinacja wszystkich składników rozkrywa fantastyczny smak piernika. Sama robię go każdy rok !

Składniki

    • cukrowe: 280 gramów 
    • miód: 250 gramów 
    • masła: 130 gramów 
    • mleko: 0,5 szklanki
    • soda oczyszczona: 1 czubata łyżeczka 
    • jajka: 2
    • mąka pszenna: 600 gramów 
    • kakao: 2 łyżki 
    • przyprawy do piernika: 3 łyżki 
    • sól: pół łyżeczki
    • orzechów ziemnych: 1,5 szklanki
    Do przełożenia:
    • 2 słoiczki dowolnego dżemu po 290 g (użyłam wieloowocowego)
    • 2 galaretki pomarańczowe
    Polewa:
    • gorzka czekolada: 129 gramów 
    • masło: 125 gramów

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Na początku z podanej ilości cukru odejmujemy 4 łyżki sypiemy je do rondla i rozgrzewamy aby powstał karmel. Gdy cukier się roztopi i nabierze brązowego koloru dodajemy miód, masło i pozostały cukier stale mieszając całość rozpuszczamy i studzimy.
  2. 2. Po ostygnięciu przelewamy do dużej miski i stopniowo dodajemy przesianą mąkę, jajka, przyprawę, kakao, sól, wlać mleko z rozpuszczoną sodą. Ciasto dokładnie mieszamy i przekładamy do kamiennego garnka lub szklanego naczynia. Naczynie przykrywami szczelnie papierem do pieczenia (aby papier przylegał do ciasta) i odstawiamy do lodówki na dwa tygodnie.
  3. 3. Po dwóch tygodniach do ciasta dodajemy posiekane orzechy i mieszamy.
  4. 4. Następnie ciasto umieszczamy w dwóch małych formach keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w 2 formach bardziej płaskich.
  5. 5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni temperatury.
  6. nagrzany piekarnik do 180 stopni temperatury
  7. 6. Pieczemy przez około 60 minut (sprawdzając patyczkiem w trakcie pieczenia w razie potrzeby można skrócić lub wydłużyć czas pieczenia).
  8. 7. Dalej ciasto po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 2 lub 3 części (no chyba, że forma w jakiej piekły się pierniki były wyższe i węższe to wtedy na 6 części).
  9. 8. W garnku umieszczamy dżem i na małym ogniu roztapiamy, następnie sypiemy galaretka i stale mieszając doprowadzamy do połączenia. Powstałą ciepłą ale niezbyt gorącą masą przekładamy pierniki, gnieciemy je czymś ciężkim i zostawiamy w chłodzie najlepiej na całą noc.
  10. 9. Na zakończenie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem, chwilę studzimy. Ciasto oblewamy jeszcze ciepłą polewą. Zastygnięty piernik wyciągamy z formy (chwytając za rogi papier do pieczenia). Polewami polewą piernik, również jego boki i rozsmarowujemy np. pędzelkiem silikonowym, żeby był calutki oblany czekoladą. Piernika nie zdejmując z papieru umieszczamy na tacce i zostawiamy na noc w chłodzie. Smacznego !
Przepis na świąteczny piernik dojrzewający 2 tygodnie
Frużelina z Czerwonej Porzeczki
(2)
Delikatny mus czekoladowy
(1)