Przepis na świąteczny piernik dojrzewający 2 tygodnie
Przepis na świąteczny piernik dojrzewający 2 tygodnie
2020-02-24
Autor przepisu
Worldrecipes.pl
Słodki i pyszne piernik, wspaniałe pasuje je święta. Wspaniała kombinacja wszystkich składników rozkrywa fantastyczny smak piernika. Sama robię go każdy rok !
Składniki
cukrowe: 280 gramów
miód: 250 gramów
masła: 130 gramów
mleko: 0,5 szklanki
soda oczyszczona: 1 czubata łyżeczka
jajka: 2
mąka pszenna: 600 gramów
kakao: 2 łyżki
przyprawy do piernika: 3 łyżki
sól: pół łyżeczki
orzechów ziemnych: 1,5 szklanki
Do przełożenia:
2 słoiczki dowolnego dżemu po 290 g (użyłam wieloowocowego)
2 galaretki pomarańczowe
Polewa:
gorzka czekolada: 129 gramów
masło: 125 gramów
Wykonanie przepisu
1. Na początku z podanej ilości cukru odejmujemy 4 łyżki sypiemy je do rondla i rozgrzewamy aby powstał karmel. Gdy cukier się roztopi i nabierze brązowego koloru dodajemy miód, masło i pozostały cukier stale mieszając całość rozpuszczamy i studzimy.
2. Po ostygnięciu przelewamy do dużej miski i stopniowo dodajemy przesianą mąkę, jajka, przyprawę, kakao, sól, wlać mleko z rozpuszczoną sodą. Ciasto dokładnie mieszamy i przekładamy do kamiennego garnka lub szklanego naczynia. Naczynie przykrywami szczelnie papierem do pieczenia (aby papier przylegał do ciasta) i odstawiamy do lodówki na dwa tygodnie.
3. Po dwóch tygodniach do ciasta dodajemy posiekane orzechy i mieszamy.
4. Następnie ciasto umieszczamy w dwóch małych formach keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w 2 formach bardziej płaskich.
5. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni temperatury.
6. Pieczemy przez około 60 minut (sprawdzając patyczkiem w trakcie pieczenia w razie potrzeby można skrócić lub wydłużyć czas pieczenia).
7. Dalej ciasto po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 2 lub 3 części (no chyba, że forma w jakiej piekły się pierniki były wyższe i węższe to wtedy na 6 części).
8. W garnku umieszczamy dżem i na małym ogniu roztapiamy, następnie sypiemy galaretka i stale mieszając doprowadzamy do połączenia. Powstałą ciepłą ale niezbyt gorącą masą przekładamy pierniki, gnieciemy je czymś ciężkim i zostawiamy w chłodzie najlepiej na całą noc.
9. Na zakończenie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z masłem, chwilę studzimy. Ciasto oblewamy jeszcze ciepłą polewą. Zastygnięty piernik wyciągamy z formy (chwytając za rogi papier do pieczenia). Polewami polewą piernik, również jego boki i rozsmarowujemy np. pędzelkiem silikonowym, żeby był calutki oblany czekoladą. Piernika nie zdejmując z papieru umieszczamy na tacce i zostawiamy na noc w chłodzie. Smacznego !