Jogurtowy murzynek

2022-08-25 Autor przepisu Smakołyki Bereniki

Jogurtowy murzynek
Ciasto z jogurtem i dodatkiem kakao jest prostą i szybką w wykonaniu propozycją wypieku, dzięki jogurtowi ma delikatny smak i wilgotną konsystencję. W przepisie wymieniam jogurt naturalny, ale przygotowywałam już to ciasto z jogurtem owocowym, pitnym lub zwykłym i równie dobrze smakuje.

Murzynek dzięki dodatkowi cynamonu oraz swojej wilgotnej, dość ciężkiej strukturze, w smaku przypomina nieco piernik.

Składniki

    • 1 i 1/2 szklanki mąki
    • 2/3 szklanki cukru
    • 2 łyżki kakao
    • 2 jajka
    • 150g jogurtu naturalnego
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
    • szczypta soli

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. 2. żółtka utrzeć z cukrem, dodać jogurt, wymieszać.
  3. 3. Do masy dodawać stopniowo przesiane składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cynamon.
  4. 4. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
  5. 5. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką, piec 45-60 minut (w zależności od piekarnika i użytej formy) w 180 stopniach.
  6. 6. Jeśli chodzi o czas pieczenia, trzeba go dostosować do rodzaju posiadanego piekarnika oraz do formy, w której przyrządzimy ciasto. Zdarzało mi się piec je około 40 minut, a w większej formie piekło się ponad godzinę.
  7. 7. Proponuję po 40 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku, czy potrzebuje jeszcze czasu na pobyt w piekarniku.
Jogurtowy murzynek
Jogurtowy murzynek
Wielkopostne (wegańskie) ciasto Pancho
(2)
Murzynek z kremem cytrynowym
(2)
Kora orzechowa - ciasta
(1)
Ciasto z gotową masą makową
(2)
Świąteczny makowiec, który zawsze udaje się !
(3)
Szarlotka złota rosa
(2)
Ciasto z brzoskwiniami i masą krówkową
(1)
Bananowiec bez pieczenia
(1)
Szarlotka na kruchym spodzie
(1)