Dotyk jesieni ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem

2022-07-19 Autor przepisu Cynamonowe szczescie

Dotyk jesieni ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem
Tegoroczna jesień nas nie rozpieszcza, nie widać słońca i złotych liści, a i babie lato też mi gdzieś umknęło. W zamian  mamy szarości, deszcz i chłód. Ja już zaczynam sobie w myślach powtarzać "oby do wiosny", ale zanim ona nadejdzie trzeba sobie te niepogody jakoś umilić. Dlatego też dziś zapraszam na ciasto z darami jesieni, jabłkami, orzechami, marchewką i do tego z pysznym lekkim kremem na bazie serka almette. Musicie koniecznie spróbować, gwarantuję, że zrobi Wam się lepiej po takim ciasteczku. Dodam jeszcze, że dzięki użyciu mąki orkiszowej i małej ilości cukru można zjeść je bez wyrzutów sumienia. ;)

Składniki

    Ciasto:
    • 4 jaja
    • 5 łyżek cukru
    • 7 łyżek mąki orkiszowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 6 łyżek zmielonych orzechów włoskich
    • 3 marchewki
    • 1 łyżka oleju
    • szczypta soli
    Wkładka jabłkowa:
    • 5 jabłek( ok kilograma)
    • 2 łyżki cukru
    • aromat waniliowy
    • 1/2 szkl. wody
    • 1 galaretka cytrynowa
    • 2 łyżeczki żelatyny
    Masa serowo śmietanowa:
    • 330 ml śmietany 30%
    • 2 opakowania serka almette jabłko gruszka
    • cukier puder do smaku (u mnie 1 łyżka)
    • czekolada do dekoracji

    Wykonanie przepisu

  1. 1. Ciasto: Ubijamy białka z solą, wsypujemy cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany.Dalej ubijając dodajemy żółtka, a następnie olej, orzechy, proszek, mąkę i startą marchewkę.
  2. 2. Całość przekładamy do tortownicy (średnica 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut.
  3. 3. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części.
  4. 4. Wkładka jabłkowa: Jabłka obieramy i kroimy, a następnie mieszamy z cukrem i aromatem i odstawiamy na chwilę, by puściły sok. Gotujemy je ok. 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły.
  5. 5. Dodajemy galaretkę oraz żelatynę i gotujemy do rozpuszczenia.
  6. 6. Ciepłą masę wykładamy na pierwszą część przekrojonego ciasta.
  7. 7. Masa serowo śmietanowa: Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie ostrożnie łączymy z serkami (dobrze jest przez chwilę zmiksować serki w oddzielnym naczyniu i dopiero stopniowo dodawać do śmietany). 3/4 masy wykładamy na placek posmarowany wcześniej jabłkami.
  8. 8. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy resztą masy.
  9. 9. Całość można dodatkowo udekorować startą czekoladą.
Dotyk jesieni ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem
Dotyk jesieni ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem
Dotyk jesieni ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem
Ciasto - truskawkowa chmurka z mascarpone
(1)
Szybkie crumble ze śliwkami
(1)
Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia
(2)
Tort "Leśny mech"
(1)
Ciasto imbirowe z polewą cytrynową
(1)
Puszysty sernik z bakaliami na herbatnikach
(1)
Tort - ciasto "Malinowa chmurka" na biszkopcie
(9)
Pyszne ciasto marchewkowe z migdałami
(1)
Ciasto shrek przepis na dużą blachę
(1)